45 Professional Digital Marketing Interview Questions Answers

Digital marketing interview

Looking for a job change or searching new job in digital marketing? Preparing for a digital marketing interview? Here in this post, we included the most important digital marketing interview questions and answers, you should know before going for a professional digital marketing interview. Usually, a digital marketing institute in Jaipur ensures to prepare their students for digital marketing interviews.

These days most companies are looking for experts who can generate a lead for their business or increase the organization’s sales. That is why they are investing money in paid social media marketing and search engine marketing via Google ads. I already posted SEO Interview questions and answers earlier, now I am including the most commonly asked digital marketing interview questions answers in a digital marketing company.

Advanced Digital Marketing Interview Questions

  1. How are you going to explain digital marketing? What Is Digital Marketing?
  2. Name Some Areas Where Keyword Optimization Is Done?
  3. What is SEO? What is a keyword and how important it is in SEO?
  4. Do You Know About The Concept Of PPPC And The Models For Designing PPC Campaigns?
  5. How Are Bad Links Characterized?
  6. What Is Keyword Streaming?
  7. Why Is Online Marketing Preferred More Than Offline Marketing?
  8. How Would You Classify The Digital Marketing?
  9. Which Are The Most Useful Online Marketing Tools?
  10. Why Do You Think Online Marketing Has Taken Over The Traditional Marketing Strategies?
  11. Can Social Media Marketing Really Help My Business?
  12. How Should Companies Measure Their Social Media Marketing Success?
  13. What’s The Roi?
  14. Is Youtube Important For Marketing?
  15. How Should We Be Using Linkedin For Marketing?
  16. Is Social Media Marketing Better For B2c Or B2b Businesses?
  17. How Do I Write A Great Marketing Email? How Long Should My Emails Be?
  18. What Does The Can-spam Law Say?
  19. What is the role of SEO in Digital Marketing?
  20. Do you know about the concept of PPC and the models for designing PPC campaigns?
  21. What is the difference between direct marketing and branding?
  22. What has been your most successful campaign in the past?
  23. What are some best ways to get a natural backlink to your site?
  24. How can your prior experience in Digital marketing help our business grow?
  25. What are the different ways to promote digital marketing?
  26. Name some channels to promote digital marketing?
  27. How can you increase traffic to a website in the most efficient manner?
  28. Tell the difference between inbound and outbound marketing?
  29. What do you understand by Google AdWords Remarketing?
  30. How are you going to set up-track-analyze whether a campaign you conducted was a success?
  31. Which search campaign do you consider the best one and explain why?
  32. Do you think Search Engine Marketing is important and why?
  33. What are the ways to measure the SEM efforts that are successful?
  34. How to know the PPC landing page is good and attractive?
  35. Mention some options for bidding
  36. How to create a PPC marketing plan to increase website traffic?
  37. Mention some PPC tools that help you in your work
  38. How Google Adwords conversions can be tracked?
  39. What is the range of keywords per group of ads?
  40. What bidding method should be chosen if to notify AdWords about money which is willing to pay?
  41. Can you reduce paid media campaign costs without losing traffic?
  42. Mention the difference between Google attribution and Google attribution 360?
  43. Can you explain the impact of Ad rank on cost per click?
  44. Mention some Google Adwords Ad extensions
  45. Mention the limit for Google Adwords Ad characters?

Professional Digital Marketing Interview Question Answers

Question 1. Explain digital marketing?

Answer:
Digital marketing is a marketing tactic via online channels. It includes various techniques like SEO, SMM, SEM, Email marketing, etc. It is an umbrella term for the marketing of products or services using digital technologies to reach and convert leads into customers. The main objective is to increase sales, promote brands, and build the brand through various digital marketing techniques.

Question 2. Tell me the areas Where Keyword Optimization Is Done?

Answer:
For a better page ranking in the SERP, keyword placement is very important.
The areas are:
Website Title
Meta tag
Website URL
Headings
Web page content

Question 3. What is SEO? What is the keyword and how important it is in SEO?

Answer:
Search Engine Optimization is a technique of digital marketing that allows for increasing the website traffic quality through organic search engine results via doing on-page and off-page activities.
When searching for specific information on a search engine people type keywords. For a better ranking in SEO, keywords are important and the place of applying keywords in content also reflects site ranking.
SEO is the process of improving the structure, content, and link scheme of your site, so that the search engines can index them properly. It also involves doing promotional activities to boost your search engine rank.

Question 4. Do You Know About The Concept Of PPC And The Models For Designing Ppc Campaigns?

Answer:
PPC means Pay Per Click, advertisers pay some money to the platform when advertising a user click on the ad. In Google Ads, where the marketer uses the space of an advertising platform to place an ad on the Google search engine and partner websites. One can go in for a flat rate PPC, where a specific amount is paid any time the ad is clicked. The publisher/website owner may have separate rates for different positions on the site. In a bid-based model, the advertiser has competition with others by placing a bid. He specifies a specific budget and accordingly his ad is given a rank.

Question 5. How do You recognize the bad links?

Answer:

  1. Bad links have some characteristics like:
  2. Website links that are irrelevant to your sites
  3. Links from Low authority and Low traffic websites
  4. Getting Links from link exchanges (Reciprocal)
  5. Same anchor text links coming from multiple websites.
  6. Links from not indexed on Google websites.
  7. Blogs or articles with spammy links
  8. Paid links

Question 6. What Is Keyword Streaming?

Answer:
Keyword streaming means analyzing the most relevant keywords and choosing the best keyword for the website based on its search volume, and target, in order to get neutral traffics and leads through the keywords.

Question 7. Why is Online Marketing Preferred More Than Offline Marketing?

Answer:
Most people today go for digital marketing as it has numerous benefits. The range of leads is extraordinary in digital marketing. It is capable to reach a huge number of individuals quite easily. On the other hand, with technological development, the number of people reading newspapers, listening radio or watching TV goes down.

Question 8. How Would You Classify The Digital Marketing?

Answer:
Digital marketing is categorized into two segments namely inbound marketing and outbound marketing.
Inbound marketing refers to the technique whereby one can take the help of social media, webinars, e-books, newsletters, and websites. This helps a customer to learn about the product and services offered by a particular company.
Outbound Marketing, on the other hand, is a marketing aspect that can be done by reaching out to potential customers through digital platforms, calls, email, and placing advertisements.

Question 9. Which Are The Most Useful Online Marketing Tools?

Answer: Some of the most important tools that I have used in my Digital marketing career are:

  1. MailChimp: A very powerful tool for business email marketing campaigns.
  2. Buzzsumo: Finding the most shared content on certain topics.
  3. Canva: A simple tool to create graphics/images as per your need.
  4. SEO Powersuit: Previously link-assistant has created a bundle of software (Rank Tracker, SEO SpyGlass, Website Auditor, BuzzBundle), which are helpful in your SEO and digital marketing needs.
  5. Ahrefs: An all in 1 SEO tool used to track keywords, measure social metrics, perform backlink analysis, analyze content, and do keyword research.
  6. SEMRush: Powerful competitor analysis and backlink checker tool.
  7. Buffer and HootSuite: Social Media Automation tools that help in fully automating the postings on Facebook, Twitter, Google+, Facebook, and LinkedIn.
  8. Google Analytics and Google Webmaster: To track and monitor your digital marketing performance and website.

Question 10. Why Do You Think Online Marketing Has Taken Over The Traditional Marketing Strategies?

Answer:
Internet marketing is a targeted and interactive way of reaching out to your customers. Various digital marketing platforms like Social media, LinkedIn, Blogs, PPC, etc. can promote and advertise easily. Tracking tools like Google Analytics help in calculating the ROI and measuring the results of the digital marketing efforts. Also tells Real-time information regarding the number of visitors, and conversion rates enabling the digital marketers to tweak the campaign to achieve the desired result in a proper manner. Most of this is never possible with traditional marketing techniques.

Question 11. Can Social Media Marketing Really Help My Business?

Answer:
Most definitely social media marketing helps businesses! It’s been proven again and again for many businesses. In fact, not utilizing social media marketing may harm your business, since having an online presence on social media platforms is simply expected from any reputable firm these days.

Question 12. How Should Companies Measure Their Social Media Marketing Success?

Answer:
Success is measured using traffic, leads, and customers. The number of fans or followers, social media reach, likes, etc. but the bottom line that determines its success is how many people arrive at your site, how many are qualified leads, and how many become customers.

Question 13. What’s The ROI?

Answer:
ROI means the return on investment, the key is to get the maximum ROI out of the time or money you put into it. It’s important to remember, however, that ROI doesn’t have to mean only revenue. It also has other objectives, like getting new leads, increasing email subscriptions, or even boosting customer satisfaction. The ROI is the direct result of how focused your social media marketing strategy is.

You can easily optimize your strategy to answer these questions by enrolling in a digital marketing training institute in Jaipur in which trainers will guide you

Social Media Marketing Interview Questions Answers

Question 14. Is Youtube Important For Marketing?

Answer:
YouTube marketing is important if you have some videos to promote your business. Videos are becoming more and more important in social media marketing. Every day, over 4 billion views per day YouTube is getting! Promote your brand’s image through video. Make the scenes video at your business, or make a how-to video.

Question 15. How to use LinkedIn For Marketing?

Answer:
LinkedIn has the biggest professional network in the world. It has over 467 million users. It is the perfect place to interact with your audience online. Using LinkedIn Groups, you can answer questions and contribute to discussions in order to introduce services of your industry thought leadership as well as your willingness to help others generously.

Question 16. Is Social Media Marketing Better For B2c Or B2b Businesses?

Answer:
It’s important for both B2C and B2C but in different ways. While B2C businesses can focus on more light-hearted, fun social media posts, B2B businesses need to use social media to share valuable industry content. As a tool for connecting a business with its customers, however, social media is vital to both.

Email Marketing Interview Questions Answers

Question 17. How Do I Write A Great Marketing Email? How Long Should My Emails Be?

Answer:
The best suggestion we can give with regards to composing an email is to remember the accompanying: The reason for each email you compose is to develop your association with every individual endorser.

The normal individual will just spend around 20 seconds perusing an email, so utilize that as a rule. On the off chance that your email will take longer than 20 seconds to peruse, ensure that the most essential data, and also your invitation to take action or CTA, are situated close to the top, where they can be seen without looking down.

Question 18. What Does The Can-spam Law Say?

Answer:
This law requires anybody sending business messages to incorporate an unsubscribe link inside everyone, incorporate the organization’s physical address or P.O. Box too, and respect any supporter’s demand to withdraw by never messaging them again. If someone breaks with this law can be fined $300 per email beneficiary.

Question 19. What is the part of SEO in Digital Marketing?

Answer:
SEO assumes a key part in digital marketing techniques. It is a strategy for expanding the visibility of the site by guaranteeing a high positioning in the SERP. A top positioning causes drive more clients to the site and along these lines results in expanded business benefits. It involves working on the structure and development of the website as well as its content so that the search engine algorithms can easily crawl and categorize the pages and index them properly. On-page SEO techniques like working on keyword density and meta tags, off-page SEO techniques like inbound links, and developing content marketing strategies help in boosting the search engine rankings.

PPC Interview Questions Answers

Question 20. Do you think about the idea of PPC and the models for planning PPC battles?

Answer:
PPC means Pay per click. It is an advertising system, where the marketer uses the space of an advertising platform to place an ad. The advertiser pays the owner of the platform whenever a visitor clicks on the ad. One can go in for a flat rate PPC, where a specific amount is paid any time the ad is clicked. The publisher may have different rates for different positions on the website. In a bid-based model, the advertiser competes with others by placing a bid. He specifies a budget and accordingly his ad is given a rank.

Question 21. What is the distinction between direct marketing and branding?

Answer:
In branding, the advertiser has to expose his brand to sites and applications having a very good audience reach. The most important methods here are YouTube ads, display target ads, and remarketing.
But in direct marketing, the advertiser establishes communication with his target audience, very common campaigns here are shopping ads, dynamic search ads, Search Network only, and others.

Question 22. What has been your most successful campaign in the past?

Answer:
This Online advertising inquiry question is an open door for you to grandstand your past involvement in the digital marketing field. Give an example of a campaign that you already handled most efficiently. Elaborate on how you measured the success of the campaign and how you used various metrics to improve the campaign. The answer to this question will create an impression that you not only possess theoretical knowledge of this field but also have hands-on experience in developing and monitoring digital marketing strategies.

Question 23. What are the most ideal approaches to get a natural backlink to your site?

Answer:
For a newly launched website, the chances of getting fast and natural links are very less. One common method to get a natural backlink is to write guest posts on reputable websites in your niche. Do not write only to get a link but give some useful information to the readers. Do it only for reputed websites.

Question 24. How can your prior experience in Digital marketing help our business grow?

Answer:
The response to such Social Media Interview Questions will be founded on personal experience. Think about all the campaigns that you have worked on in the past and the specific niche skills that you have picked up, that might help in the company’s business growth. This is the time you can differentiate yourself from other candidates who apply for the job. Mention the specific knowledge, skill, expertise, and experience that you have in this field that will enable you to perform the role in question in the best possible manner.

Question 25. What are the different ways to promote digital marketing?

Answer:
Search Engine Optimization (SEO)
Search Engine Marketing (SEM)
Content Marketing
Email Marketing
Social Media Marketing
E-commerce Marketing

Question 26. Name some channels to promote digital marketing?

Answer:
Affiliated Marketing
Email Marketing
Social Media
Social Networking
Display Marketing
Search Marketing
Social Marketing
Video Advertising
Online PR

Question 27. How can you increase traffic to a website in the most efficient manner?

Answer:
To effectively increase traffic to a site, you need a great SEO strategy and referring links primarily. It will not only help you gain visitors but also create a brand.
However, the most essential part that you need to focus on is User Retention.
If you focus on retaining the users, you will experience an increased conversion rate from a few visits in just a few months.
To engage users, go ahead with building a website whereby people will come back again and again.

Question 28. Tell the difference between inbound marketing and outbound marketing?

Answer:

Outbound Marketing:– Outbound marketing is a strategy in which a business advertises its products and services by presenting information to consumers even if they are not looking for those products or services. Because of this, outbound marketing has been commonly referred to as “interruptive marketing”. Companies do this via the use of television, print ads, direct mailers, radio, and more. This is how traditional advertising worked, but unfortunately, such methods are not only interruptive and poorly timed, they can be quite expensive. If you are a small business owner, then you could be paying an arm and a leg for one of these forms of advertising without any promise of success. However, larger companies that can afford such marketing will benefit, as this strategy can help to bring awareness about one’s product and services to a national audience.

Inbound Marketing:– Inbound marketing is a more affordable marketing strategy, which is a reason why so many small business owners make use of it. The idea of inbound marketing is that you target a core audience by providing useful and quality content to entice them into finding out more about your products or services. So, in essence, you give them something in order to get them to come to you.

This is an effective strategy for a number of reasons. First of all, you’ll be targeting consumers who are actually looking for products and services that you provide, instead of trying to advertise to every consumer out there, no matter what their needs are. There are several ways to conduct a successful inbound marketing strategy, all of which require an online presence.

Question 29. What do you understand by Google AdWords Remarketing?

Answer:
Google AdWords Remarketing is referred to as a targeted marketing strategy assisting the web marketers to easily reach out to people who visited their website previously but didn’t go ahead with any conversion or purchase.
This kind of remarketing helps in targeting the right person or clad with the right ads.

Question 30. How are you going to set up-track-analyze whether a campaign you conducted was a success?

Answer:
Here discuss the campaign’s driving goal which can vary from lead generation, enhancing brand awareness, or boosting up social media followers.
As per the campaign objectives, there is a need to layout strategized planning.
You need to track the campaign’s progress via Google Analytics or any other tracking tool for staying updated with the campaign progress.
Explain the way you did it in past. It is essential that you minutely mention the visions upon which you can act.

Question 31. Which search campaign do you consider the best one and explain why?

Answer:
By this question, the interviewer wants to know your accomplishments on your resume. The best digital marketing institute in Jaipur will help you to answer the question easily even if you are new to digital marketing as there will be lots of practical sessions. List your successful PPC campaign and also explain the feedback of the campaign. You can freely tell them about the objectives, targeted keywords, the reason behind using the keywords, and also the best result you received.

Question 32. Do you think Search Engine Marketing is important and why?
If you are new in the PPC industry, try to know about SEM along with PPC because there you start with the basics. SEM is one of the fastest marketing channels that are growing rapidly and is also cost-effective. Thus an organization can build a good brand through lead generation and online sales. If an organization doesn’t use the SEM strategy, they are truly behind the competition.

Question 33. What are the ways to measure the SEM efforts that are successful?

Answer:
If your aim is to spread awareness, then tracking clicks and impressions on paid and organic search listings are possible. But if the objective is to check the brand performance then measure the conversion rate. In order to build qualified leads, it is better to track your email queries or online registrations.

Question 34. How to know the PPC landing page is good and attractive?

Answer:
A good and attractive landing page contains:
Trust symbols
Powerful headline
Clear call to action
Many benefits
Lead capture form

Question 35. Mention some options for bidding

Answer:
Bidding options are:
Enhanced Cost Per Click (CPC),
Maximize Conversions
Maximize Clicks
Targeted Cost Per Action (CPA)
Target Search Page Location
Target Outranking Share
Target ROAS
Manual CPC

Question 36. How to create a PPC marketing plan to increase website traffic?

Answer:
It is done through Click Through Rate (CTR). CTR is the rate at which PPC ads are being clicked. The formula is given as:
Click-Through Rate = total clicks on Ad/total impressions.

Question 37. Mention some PPC tools that help you in your work

Answer:
Keyword planner
Ad preview and diagnostics
Change history
Display planner
Labels
Automated rules

Question 38. How Google Adwords conversions can be tracked?

Answer:
It can be done by:
An impression occurs when a person views your ads but doesn’t click and can be tracked using the view-through conversions window choice.
Settings are optimized for clicks which means when ads are likely to be clicked AdWords will serve the ads.
The number of times a user clicks on the ads for the 1st time can be tracked as also how often they viewed them before converting.

Question 39. What is the range of keywords per group of ads?

Answer:
Based on the ad control system, the number of keywords also vary. Usually, 10-20% of keywords will be fine. But many new in the PPC industry fill the ad groups with more than 100 keywords but understand that it does not work well. Because representing many keywords for a single ad group is hard. Too many keywords in 1 ad group will definitely lose the ad relevancy.

Question 40. What bidding method should be chosen if to notify AdWords about money which is willing to pay?

Answer:
The CPA bidding method is the best when you want to notify the amount of money willing to pay for getting a conversion. CPA will reach the customers who are likely to convert. The types of CPA bidding are:
Target CPA, where the average amount willing to pay for a conversion and maximum CPA, maximum amount willing to pay for a conversion.

Question 41. Can you reduce paid media campaign costs without losing traffic?

Answer:
They want to know if you can make a big difference in the business. The digital marketing course in Jaipur helps you to answer this question effectively. They don’t expect you to answer the question in detail, but you must be very crisp. Before going to the company, just research the organization’s current objective, and activity and think deeper about 3-4 changes you can bring to the company to get instant success. Always outline the points you get and mention there are more ideas in order to yield a better rate of conversion.

Question 42. Mention the difference between Google attribution and Google attribution 360?

Answer:
In order to analyze campaigns and fulfill advertisers’ requirements, Google attribution was introduced by Google. It includes the latest machine learning that allows marketers to measure marketing campaign influence across various channels of marketing.
The updated version of Google attribution is Google attribution 360. It includes DoubleClick Bid Manager, Google Analytics, DoubleClick Search, and DoubleClick Campaign Manager to let you get all your marketing event information within 48 hours.

The main differences between Google attribution and Google attribution 360 are:
Google attribution is free and it provides Expanded Data Collection, Data Collection, Standard Reports, and 1P Bidding Integration.
Google attribution 360 is paid and it includes Data Collection, 1P bidding integration, Expanded Data Collection, and standard reports along with Digital Optimizer, Custom Configuration & Custom Dimensions, 3P Cost Data & Custom Data Upload, 3P bidding integration, Advanced Reports, Data Export, and Reprocessing.
While preparing for the interview, always try to know the basics in detail. Because sometimes you may know the answer but don’t know to explain it. Here are some basic questions and answers.

Question 43. Can you explain the impact of Ad rank on CPC?

Answer:
Ad rank is nothing but the actual cost per click paid by opponents when other individuals click on their ads. The calculation of CPC goes like this, Price by you = Ad rank of the person below you / quality score + $0.01.

Question 44. Mention some Google Adwords Ad extensions

Answer:  Sitelink Extension
Structured snippet extension
Callout Extension
Message extension
Call Extensions
Promotion extension
Affiliate location extension
Location extension
App extension
Price extension
Review extension

Question 45. Mention the limit for Adwords Ad characters?

Answer: The limits are:
Headlines 1, 2, and 3 can be 30 characters and description lines 1 and 2 can be 90 characters.

Adhering to these few digital marketing questions and answers for your interview will surely grant you success. Wish you luck with your dream job.

Conclusion

These important digital marketing interview questions’ answers going to help you to crack your interview round properly and in this, the digital marketing course in Jaipur will assist you the same. The digital marketing training institute in Jaipur ensures deep learning so that you can easily understand the basic of digital marketing. If you have any other important questions that should be included in this article, please comment in the comment section below. If you are going for an SEO interview then check here SEO interview questions and answers for the manager position. You can also stay updated on all the updates in the digital marketing field with the blog section of DigiLearnings. All the best for your interview in the digital marketing industry.

Download Brochure

Search Article

Recent Article